Merdane Kullanarak 30 Katlı İkramlık Börek Tarifi
İkramlık hamur işi tariflerinden biri olan, çayın yanına hazırlanan bu börek tarifini denemeyen bence çok pişman olur. 30 katlı börek yapımı oldukça zahmetli ve zaman alıcı bir süreçtir. İlk olarak, yufkalar hazırlanır ve ince bir şekilde açılır. Ardından, her bir yufkanın üzerine eritilmiş tereyağı veya sıvı yağ sürülerek emprenye edilir. Hazırlanan yufkaların bir kısmı tepsiye serilir ve üzerine krema veya lor peyniri gibi bir iç harç yayılır. Sonra bir diğer yufka serilir ve tekrar iç harç eklenir. Bu katmanlar şeklinde yufkalar ve iç harçlar sırasıyla eklenerek 30 kat tamamlanır.
Yufkalar ve iç harçlar eklenirken her katmanın üzerine tereyağı veya sıvı yağ sürülerek düzgün bir şekilde emprenye edilir. En üst katman tamamlandıktan sonra börek üzerine tekrar tereyağı veya sıvı yağ sürülür ve börek fırına verilir. Fırında pişen 30 katlı börek, altın rengi bir kabukla çıkar. Dilimlenerek servis edilir ve genellikle sıcak olarak tüketilir. Bu börek, lezzetli iç harcı ve ince katmanlarıyla oldukça doyurucu bir hamur işi tarifi.
Oklava kullanmadan merdane ile yapılan benim son zamanlarda gördüğüm en çok katlı börek tariflerinden bir tanesini ayrıntılı yapılışı sizlerle. Bu böreğimiz en az 30 katlı olarak hazırlanıyor. Börek 30 katlı olmasına rağmen, 2 parça hamur sayesinde hazırlanan harika bir tarif. Kolay yapılış tekniğini kullanarak sizlerde daha değişik hamur işi tarifleri, börek tarifleri, hatta tatlı, baklava tarifleri de aynı yöntemle yapabilirsiniz.
Böreğin yapılışında oklava kullanılmıyor. Merdane kullanarak incecik yufkaları tek seferde kolayca açabilirsiniz. Hamur hazırlandıktan sonra hamur küçük parçalar halinde kesiliyor. Eğer 30 katlı yapacaksanız 30 tane küçük yumak ya da 35 – 36 katlı yapacaksanız ona uygun yumakları kesip bir kenara alıyoruz. Bu yumakları küçük küçük açarak en az 15 te yufkayı üst üste koyuyoruz. Aralarına nişasta serpilerek hazırlanan yufkalarımızı merdane yardımı ile açmaya başlıyoruz. Açılan yufkaları tepsi boyunda kesiyoruz. Yufkanın geniş kısmını tabağına serdikten sonra kalan kenar kısımlarını ise hepsinin orta kısmına sırasıyla diziyoruz. Yufkaların üzerine yağladıktan sonra son günlerin en çok börek yaparken kullanılan iç malzemesi olan ıspanağımızı içine döküyoruz. Döktükten sonra diğer yufkamızı da aynı teknikle açık böreğimizi tamamlıyoruz. Katlarını saymak da zorlanacağınız, yapılış tekniğinin kolaylığı ile akıllarda kalacak bu hamur işi tarifini deneyecek herkese afiyet olsun.
İkramlık Tariflerden Çıtır Börek için Malzemeler
Hamuru için
- 1 çay bardağı su 100 ml
- 1 çay bardağı sıvı yağ 100 ml
- 1 çay bardağı süt 100 ml
- 1 çay bardağı yoğurt 100 ml
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı limon suyu ve ya sirke
- 1 paket kabartma tozu 10 gram
- 1 tatlı kaşığı tuz 10 gram
- 5 su bardağı un 550 gram
- Kontrollü ekleyelim lütfen
İç harcı için
- Ispanak 500 gram
- Beyaz peynir 150 gram
- 2 tane kuru soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için
- Tereyağı 100 gram
- Yarım çay bardağı sıvı yağ 50 ml
30 Kat Özel Yöntemli İkramlık Tarifi Yapılışı
Kaynak Youtube: Antepli Fatoşun Mutfağı